Stop Racisme

Stop Racisme

El moviment mundial de protesta per la mort de George Floyd ha tornat a l’actualitat un tema que de vegades creiem (erròniament) que està superat: el racisme

L’impacte del racisme ha estat devastador per a la humanitat: ha servit de justificació per violacions dels drets humans com l’esclavitud, el colonialisme, l’apartheid, les esterilitzacions forçades i l’aniquilació dels pobles. Va ser la base de les ideologies supremacistes nazis i dels programes per exterminar les persones d’origen jueu i a les que pertanyen a altres grups ètnics o socials.

Encara que a vegades no ho notem (especialment si som de color blanc), el racisme segueix present a les societats i polítiques actuals. Tot i que la raça ja no s’accepta com una categoria biològica i només poques persones creuen encara en “races superiors”, l’impacte del racisme persisteix pren diferents formes, com la cultural, basada en l’etnocentrisme, que és la creença que existeixen cultures superiors a unes altres o que algunes tradicions, costums i històries són incompatibles entre si.

El racisme i la xenofòbia, com altres formes de discriminació, són difícils d’atacar perquè de vegades les tenim tan interioritzades que no som capaços d’identificar-les. La frase “jo no sóc racista però …” és un exemple de la manera en què ens autojustifiquem per atribuir a un determinat col·lectiu comportaments que no tenen a veure amb el color de la seva pell. El terme “microrracismes” recull aquestes manifestacions de racisme quotidià que costa posar en evidència perquè encara estan lluny de la violència extrema d’altres formes de xenofòbia. Així i tot, alguns activistes contra la discriminació adverteixen que els microrracismes contribueixen normalitzar la discriminació i són la base sobre la qual s’assenten actituds més extremes. Conèixer-se i ser capaços de detectar-los és vital per prevenir conductes discriminatòries i violentes al nostre entorn.

Hi ha diversos moviments antiracistes que lluiten contra aquestes actituds, us en deixem uns quants perquè els conegueu millor o els descobriu si no sabíeu que existien:

Moviments antiracistes

Llibres

Instagrams

Pàgines web

Afegeix l'aplicació a la pantalla d'inici